tiistai 7. lokakuuta 2014

N on natsi


Oppilaat haluavat tehdä ryhmätyöt natseista. Verenhimoiset lapsukaiset.

Kyllähän julmuus, kärsimys ja kuolema aina kiinnostavat, iästä riippumatta. Seiskat halusivat tietää, miksi lapsia laitettiin kaivoksiin töihin ilman lamppuja, ja ysit, milloin Suomessa on viimeeksi kuollut ihminen nälkään koska kukaan ei välitä. Viime viikolla sain rauhattoman kasiryhmän heti hiljaiseksi, kun "vaikeasta taloudellisesta tilanteesta" siirryttiin Lapuan liikkeeseen ja Onni Happosen murhaan.

"Miksi ihmiset tappaa toisiaan? Ope, jos olisit sisällissodassa, kummalla puolella olisit? Entä ope, entä mitä tapahtuu kun Venäjä kohtaa hyökkää tänne?"

Isoja kysymyksiä on. Opiskelujen aikana tuli useampana iltana naurettua Pasilan natsi ajaa junalla -höpötyksiä, mutta kun niistä junista pitäisi kertoa 15-vuotiaille, tuleekin pala kurkkuun. Miten kertoa asioista, joita ei itsekään täysin vieläkään ymmärrä? Miten selittää monimutkainen propaganda, maailmanpolitiikan muutokset tai edes se, miten rahasta katoaa arvo ja paperirahan arvo vaan katoaa? Entä systemaattinen syrjintä, väärää mieltä olevien ihmisten katoaminen ja leirit, joissa ihmiset laihtuivat luurangoiksi tai häviävät joukkohautoihin?

Eipä niihin voi täydellisesti vastata. Varsinkaan, jos haluaa oppilaiden muistavan opetuksesta muutakin kuin natsien hirmuteot - vaikkapa sen, että hekin olivat ihmisiä?

Natsityöt alkavat huomenna. Vain kokeilemalla tietää, onnistuvatko ne mitenkään, vai piirrelläänkö puoleen papereista vain hakaristejä ja lentokoneita. Ehkä ryhmätyön jälkeen päädyn kuitenkin vain näyttämään Leijonakuninkaan marssikohtauksen, ja kysyn että miksi näin kävi. Kenties sillä irtoaa jotain pohdintaa.


4 kommenttia:

  1. Päätin vaan tulla kommaamaan, että oon lukenu tätä sun blogia melkein siitä asti kun sen alotit ja toivottavasti jatkat viel pitkäänkin, tää sisältää sekä kivaa, kevyempää luettavaa & hyvää pohdintaa (niinkun tää natsi-juttu). Ei mulla muuta <3
    t. Paula

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos muru! Kyllä tätä tekee mieli jatkaa.

    VastaaPoista
  3. Tää ei liene sama jengi, jolle olit natsihobitti? Heille olisi helppoa näyttää olevansa vain ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, eipä ole sama ryhmä, ei. Mukavia ryhmiä ovat molemmat. Natsihobitti on kyllä hieno lempinimi, varsinkin kun sen synty oli niin spontaani. (Toki voidaan miettiä, voiko minkäänlainen hobitti näyttää olevansa "vain ihminen".)

      Ainakin sisällissotaa läpi käydessäni yritän teroittaa oppilaille, ettei ollut ketään, joka olisi ollut objektivistisesti oikeassa tai väärässä.

      Poista